Dirk Schoofs

Hoe ’t begon… (zo ongeveer toch)

Ik ben bij Radio Grensland ‘terecht’ gekomen dacht ik via mijn broer Bert, toen daar als DJ onder de naam Franky van Rodenbergh. Hij presenteerde daar informatieve programma’s, sportprogramma en presenteerde verder ook nog enkele andere programma’s …

Het sportprogramma op zondag was een heel druk beluisterd programma. We verzorgden de uitslagen van de voetbal, soms live met Guido van Walleghem

Voor de eerste twee programma’s was het handig om met een technieker te werken, en als zodanig ben ik gestart. Verzorgde o.a. de informatieve programma’s met bijvoorbeeld Peter Koppen & Franky van Rodenbergh, het sportprogramma op zondag, en werkte samen met Ali Schöneburg.

Al snel volgde ook een non-stop programma achter het informatieve programma. Ook maakte ik non-stop cassettes. Op het ene kanaal werd de muziek geplaatst op het andere werd er een signaal geplaatst enkele sec. voordat het liedje gedaan was. Dit was het sein voor de sturing om een andere cassette te starten. Op deze manier kon een zeer gevarieerd non-stop programma gemaakt worden en ook volgens een bepaald format.

Iedere cassette had namelijk zijn specifiek genre muziek: Nederlandstalig, golden oldies, jaren 80, jaren 70, … Via deze sturing – computer – werd dan de betreffende cassettedeck aangestuurd.

Het presenteren zelf was niets voor mij. Wat me wel verder aantrok was de techniek en hier heb ik dan ook vele uren ingestoken.

Bij het bouwen van de nieuwe studio’s heb ik meegeholpen met het leggen en aansluiten van meters kabels, installeren van de mengtafels, maken van faderstart in de mengtafels, lampjes voor ON-Air, schakelklok – die overigens niet altijd correct liep, … Dit was meestal in samenspraak met Stefke van der Welle.

Verder was ook actief bij het drive-in gebeuren, promotie activiteiten en live-uitzendingen.

De radio Grensland Drive-in-show was in die tijd zeer populair. 50 (!) optredens per jaar waren geen uitzondering!

In het begin werkten we nog met van die plompe lichtbakken en werd alles vervoerd in een kleine minibus. Later is deze vervangen door een grotere IVECO. Nog later zijn we dan gaan samenwerken met een verhuurmaatschappij wat ons de mogelijkheid gaf meerdere optredens per dag te doen, alsook regelmatig van lichteffecten te veranderen, en ook geluid aan te passen aan de zaal/tent.

Enkele namen die ik me herinner; Harry, Wim, Erik, Peter, …

Hieraan heb ik zeer leuke tijden, herinneringen aan overgehouden. Denk aan bv. Het ….. jarig bestaan met Bart Peeters in de Boerenhal te Bocholt. (zie ook enkele foto’s in het archief)

Regelmatig werden deze avonden afgesloten met een etentje bij bv. Grieks restaurant in Dilsen, …

Ook waren we in die tijd al regelmatig bezig met het promoten van de radio d.m.v. live uitzendingen en promoactiviteiten, ik denk bv. Aan de 7 ambachten waar we, Erik van Lee en ik, toch bijna elke zondag stonden met een animatie programma waarbij we ook spelletjes deden met het aanwezige publiek en prijzen uitdeelden.

Live uitzendingen in bv. Molenbeersel met de kermismarathon, …

Dan de verhuis naar het glazen huis te Kinrooi …

Ook hier hetzelfde verhaal: mee helpen bouwen van de glazen studio’s en andere ruimtes, het leggen & solderen van meters kabel, bouwen van faderstart van de Technics platenspelers en de CD spelers, lampje voor de deurbel, opzetten van computersysteem voor live uitzendingen wat ons toeliet om via telefoonlijn jingles en reclame te starten vanaf de PC in de studio, …

Promotieactiviteiten en live uitzendingen alsook drive-in-shows werden niet vergeten en namen zelfs een groot deel van onze tijd in beslag.

Dit laatste heeft zelfs een boost gekregen met de komst van Frank Coninx. Mede door hem is Dolfijne Productions opgestart. Dit was een aparte vzw die zich ging toeleggen op het promoten van de radio op diverse vlakken alsook promoactiviteiten voor derden.

Helaas heeft dit voor Frank niet lang mogen duren. Hij is omgekomen bij een verkeersongeval. Dit heeft ons echter niet belet met Dolfijne Productions verder te gaan.

Met een zeer toffe kern, Wim, Edward, Bryan, Mark, Edwin,Eddy, … en het promoteam hebben we vele activiteiten gedaan; promoten van fuiven, braderieën, The Proms in Maasmechelen, kermis Weert, …

Het promoteam bestond uit een grote groep jonge meisjes en jongens waar het zeer prettig mee samenwerken was. Onder leiding van Greet en … (?) hadden we zelfs een dansje gemaakt op het Radio Contact lied.Dit werd dan ook op diverse plaatsen gedraaid en dan ook gedanst.

Eén dag zal ik zeker nooit vergeten, en wel hoe dit promoteam mij op een zondag verrast heeft voor mijn verjaardag: Het was heel ongewoon maar ik werd plots die zondag gevraagd om in te springen voor verslaggeving van het OLS gebeuren. (iets wat niet echt in mijn aard ligt maar nood breekt wet dacht ik maar), dus ik op weg naar het OLS terrein voor verslaggeving totdat ik later op de dag vervangen zou worden door Pierre.

Toen Pierre was aangekomen later op de middag werd me gevraagd om nog even langs de studio te rijden. Daar aangekomen zag ik al dat er iets loos was. Ben uitgestapt en even binnen gekeken. De recreatieruimte alsook het kantoor van Dolfijne productions was versierd en er hingen enkele affiches op het venster. Ik moest even bekomen en heb een blokje omgereden om dan binnen te gaan… ’t Promoteam had taart gebakken en tafels versierd. Verder kreeg ik ook nog een cadeau aangeboden: twee zilveren dolfijntjes met kettinkje. Prachtig gewoon!

Dit kettinkje draag ik nog steeds trouwens!

Dirk Schoofs