Eddy Schaekers

In 1979 opereerden in het Nederlandse Weert een aantal etherpiraten: Henk Wouters, Leon van Berkom en Pierre Vervoort (Radio Fata Morgana). Het was vooral ’s nachts dat deze mensen probeerden zo ver mogelijk verbindingen te leggen. Wouters was dé eerste die uit de lucht werd gehaald maar ook Vervoort stond op de nominatie. Regelmatig werden peilwagens gesignaleerd en de grond werd hen te heet onder de voeten.

Henk Wouters was ondertussen te weten gekomen dat de Belgische wetgever van plan was om in de toekomst “vrije radio” toe te staan Hij praatte erover met Pierre Vervoort die op zijn beurt Leon Vanberkom aansprak. Het idee om hun grenzen te verleggen en uit te wijken naar België zagen ze alle drie wel zitten. Wekenlang reden ze rond, op zoek naar een geschikte locatie voor hun “Radio Grensland”. Deze locatie vonden ze uiteindelijk bij Pierre Lemmens, beter bekend als “Pier van ’t Fort” in Molenbeersel (Kinrooi).

Ongeveer drie weken later, op zondag 23 augustus 1981 had de eerste uitzending van Radio Grensland plaats. Een nieuwe “piraat” was geboren, overigens één van de eersten in Limburg. Gedurende het eerste jaar werd enkel op zondag uitgezonden, van 10 uur tot 16 uur, De programma’s werden op voorhand opgenomen in Weert op C120-cassettes. Elke zondagmorgen reden de drie musketiers vanuit Weert met de cassettes, een cassetterecorder, de zender en een mengpaneeltje naar België. Bij het krijgen van de zendvergunning werden de weekenduren verder aangevuld. In een volgend stadium kwamen ook de werkdagen aan bod. In het begin werd weliswaar maar enkele uren per dag uitgezonden, maar na een tijdje raakte heel de week gevuld met programma’s, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. In het laatste stadium werden ook de nachtelijke uren ingevuld zodat kan gezegd worden dat Radio Grensland al snel uitgroeide tot een fulltime radio. Het was ook in deze periode dat RGL zich distantieerde van andere lokale radio’s. Het maken van radio hield natuurlijk niet op met gewoon plaatjes te draaien, Radio moest synoniem zijn van totaal-programmatie, waar iedereen aan bod kwam, waar alles thuis hoorde, waar alles gebeurde. Kortom, waar men naar luisterde. Ontspanning, informatie, animatie, actualiteit, socio-culturele inzet, dat is wat Radio Grensland in die tijd kenmerkte. Even een greep: dagelijks kon je bij Radio Grensland naar gevarieerde muziek luisteren in de voormiddag. In de namiddag was er twee uur van animatie, spelletjes, muziek en groetjes. En in de late namiddag werd een gamma van actuele muziek gepresenteerd: van popmuziek tot oldies. In de vooravond was er Grensland Actueel: een informatief programma met veel interviews. ’s Avonds kwamen de speciale muzieksoorten aan bod: van country- & westernmuziek tot hardrock en heavy-metal. In het weekend waren er sport- en spelprogramma’s, verzoekprogramma’s, de top 40 en specials met alle soorten muziek. Precies daarom was Radio Grensland in die periode een familieradio.

Op het einde van 1992 gooide Radio Grensland het op een andere boeg en profileerde zich als hit-radio. Op die manier konden ze blijven concurreren met het steeds toenemend aantal nationale zenders. In de pioniersperiode had men weinig behoefte aan luxueuze, moderne studio’s. Een kippenhok, naast een oud fort, volstond om de op voorhand opgenomen cassettes af te spelen. Maar met de komst van de vergunning werd het natuurlijk mogelijk om zelf, live, de programma’s uit te zenden. In een tweede fase werden dan ook twee lokalen gebouwd. Een studio en een kantoortje waar de administratieve taken werden uitgevoerd en waar de zender stond. Een paar jaren later werd ook deze ruimte te klein. De DJ’S hadden onder andere nood aan een opnamestudio voor het maken van programma’s, jingles en later ook reclame. In deze derde fase bouwde men naast de oude studio’s een complex met een uitzendstudio, interviewstudio, opnamestudio, secretariaat, kantoorruimte, vergaderzaal, berghok en sanitair, Radio Grensland – afgekort RGL – bleef echter groeien en op 17 december 1988 werden in de vierde fase de spiksplinternieuwe, hypermoderne studio’s in gebruik genomen aan de Kloosterstraat 37 bus 2 in Kinrooi, hun huidige vestiging.

Op 1 mei 1982 werd de vzw (vereniging zonder winstoogmerk) Radio Grensland opgericht. De statuten werden in het Belgisch staatsblad gepubliceerd op 26 augustus 1982. In juli 1983 kreeg Radio Grensland als één van de eerste “piraten” in Limburg de voorlopige erkenning als “niet-openbare radio”. De definitieve erkenning volgde, evenals de RTT zendvergunning. Radio Grensland zond door de jaren heen uit op verschillende frequenties. Zo werkten ze op 101.2, 105.3 en 107.2 MHz.. Vanaf 13 oktober 1990, om 00.00 uur werd 105.1 MHz. de werkfrequentie en deze wordt nog steeds gebruikt.