Het begin

 

Het begin.

We schrijven 1981, de stad Weert kende diverse zogenaamde ether piraten die elk voor zich op min of meer vaste tijden in de lucht waren, met in de meeste gevallen een verzoekplatenprogramma. Dit ging voor velen lang goed, voor anderen duurde de pret korter als ze een bezoekje kregen van de toenmalige Radio Controle Dienst (R.C.D. : het toenmalige ether controle orgaan van de Nederlandse overheid) vergezeld van de plaatselijke politie.

Henk Wouters, die al jaren in de ether was als VRIJE LOKALE OMROEP WEERT (VLO), had zich goed geïnformeerd en was aan de weet gekomen via contacten over de grens, dat men in Belgie heel wat soepeler omging met deze ´vrije jongens´.

Henk trok als eerste de stoute schoenen aan, en peilde eigenhandig enkele collega´s uit, nam contact met ze op en maakte ze warm voor een GROOT avontuur.

Pierre Vervoort, radio FATA MORGANA, uitzendend vanaf Abshove, en Leon van Berkom, RADIO DE VIKING, zogenaamd vanuit Hunsel, maar in werkelijkheid vanaf de Braakstraat in Weert gingen samen met Henk aan tafel zitten…….

Het was gezellig aan die tafel, en ook de ideeën waren goed, we geven de R.C.D. het nakijken, en verhuizen de grens over !!!!!

Naar Belgie, maar WAAR naar Belgie? Het land is niet zo héél groot, maar toch… we wilden WEL graag in Weert worden ontvangen. Een eerste principe afspraak werd gemaakt met cafe Het Loze(r) Vissertje langs het kanaal in Lozen. Een afspraak die uiteindelijk dan toch niet doorging. Via Jaak Derckx kwamen we op onze zoektocht naar een geschikte lokatie uiteindelijk terecht bij CAFE HET FORT in Kinrooi – Molenbeersel

Pierre Lemmens, op deze site ook wel gewoon PIER of ´de CAPTAIN´,  was een fervent piraten luisteraar en verwelkomde ons met open armen!!!

Pier van het Fort had nog een leegstaand kippenhok tegen de bunker, dat hij toch niet verhuurd kreeg, en daar mochten wij wel gebruik van maken! Tijdens het opruimen van dit onderkomen kwamen we zelfs nog wat eieren tegen, misschien wel net zo oud als de bunker zelf. Deze hadden we niet zo baldadig kapot moeten gooien, want de stank bereikte waarschijnlijk toen al in stereo de stad Weert!

2 x 8 Meter steigerpijp werden onder de rode Datsun van Henk gebonden, en met gevaar voor eigen leven naar België getransporteerd. De 3 elements richt antenne EN en kruisdipool werden er aan bevestigd samen met de nodige meters coax kabel, en het geheel vastgemaakt met beugels en tuidraden aan de bunker.

Op Boshoven in Weert hadden we inmiddels bij  Jaques Verboeket, een kamer geregeld, die we mochten inrichten als opname studio, GRATIS ! Het begon er langzaam maar zeker op te lijken.. Drie Weerter piraten zochten de nodige apparatuur bij elkaar en bouwden een eerste opname studio, gewoon vlak bij huis!

OOOH JA ! Ik zou het bijna vergeten maar Henk had al een naam voor het nieuwe station, het KON NIET MOOIER, NIET PAKKENDER, NIET BETER, U raad het al:

RADIO GRENSLAND INTERNATIONAAL !!!

Zelfs een zender (toch niet onbelangrijk) had Henk al geregeld, in stereo nog wel ! (het woord INTERNATIONAAL moest voor het aanvragen van de vergunningen verdwijnen uit de roepnaam, het ging immers over LOKALE radio!)

Ook voor de eerste jingles had Henk al gezorgd. we waren er HELEMAAL klaar voor ! We schrijven nu Augustus 1981, in de Weerter wijk Boshoven beginnen drie enthousiaste jonge mannen met de eerste opnames voor de eerste uitzending. Deze programma´s werden opgenomen op zogenaamde c120 cassette´s, bandjes met een speelduur van maar liefst EEN UUR! Drie DJ´S, drie bandjes die je ook nog om kon draaien, maakten een eerste uitzending mogelijk van maar liefst zes uur !

Met de o.a. zender, cassettedeck en cassette bandjes in de kofferbak, togen we op zondag 23 augustus 1981 in de vroege morgen met vlinders en ik weet niet wat allemaal in de buik richting het beloofde land: BELGIE! De apparatuur werd aangesloten, de eerste cassette ging in de player, en om precies 10 uur in de morgen klonk er op 101 megahertz in de FM band een korte toespraak van Henk Wouters, gevolgd door de allereerste plaat: Daniël Boone met Beautiful Sunday ! Een nieuw station was geboren !!!!!!(player bovenaan al aangeklikt ?)

Polleke Fabri (Leon van Berkom) en Jean-Pierre van het Groenewoud bleven bij de uitzendlocatie om ieder uur, zo snel mogelijk de cassette´s te wisselen (het moest immers lijken alsof we live aan het uitzenden waren) Henk was al weer op weg, de grens over, om te luisteren op de autoradio waar we overal te horen waren!

In het voormalige kippenhok stond ons goud, bestaande uit: één cassetterecorder, een klein mengpaneeltje van een paar tientjes om het signaal naar de zender op een aanvaardbaar niveau te krijgen en tevens het geluid aan het eind van het uur uit te faden (zachter zetten), 3  C 120 cassette’s, een transistorradio afgestemd op Hilversum weet ik veel, bedoeld om precies op het hele uur, bij de zesde piep van het tijdsein, de volgende cassette te starten, en niet te vergeten: de zelfgebouwde zender van Henk met bijbehorende transformator, een zooitje kabels en natuurlijk een stekkerdoos.

De stroomvoorziening in het gewezen kippenverblijf, kwam op een op zijn zachts gesproken vreemde manier uit de bunker. In de bunker moest licht zijn, want daar stond een groot gedeelte van de drank voorraad van het café, altijd lekker koel! Hoe de elektriciteit in de bunker kwam? Eenvoudig, via een over de parkeerplaats gespannen kabel naar café ´t Fort !

Wanneer U dit leest, lijkt het allemaal misschien wat simpel, en mocht U dat denken, dan kan ik U geen ongelijk geven, maar er was slechts één ding belangrijk…….. Het werkte al een tierelier!!!

Het éérste programma van Radio Grensland was ‘on air’, een heel uur hadden we tijd om maar eens kennis te gaan maken met de kaarters en de andere gasten aan de bar bij Pier, en zo geschiedde.

(Meer verhalen en anekdotes zijn te vinden in de rubriek MEMORIES, klik op de button en dan op de namen van de diverse medewerkers, en lees HUN verhalen! VEEL PLEZIER!)