Roland Thijssen

Ergens in 1979 hoorde ik voor het eerst een radiopiraat. Onze buurvrouw had bij een neefje (Henk Wouters) een plaat aangevraagd voor mijn vader. Ik kan het me nog goed herinneren, het was “de purperen hei”. Met wat geruis en gekraak kwam het signaal de wijk Keent in Weert binnen, maar het maakte flinke indruk op me. Iets later, begin 1981, begon ik wat meer te luisteren naar de etherpiraten in de regio. Ook naar “Fata Morgana”, jawel, de zender van onze Pierre. Lang mocht dat echter niet duren. Het moment dat de RCD bij Pierre kwam maakte ik mee als luisteraar. Ook dat maakte weer indruk op me.

Ondanks de pakkans was ik ineens besmet met het piratenvirus en moest en zou een eigen piratenzender starten, “Radio Desperado”. Via Mathieu van “Radio Marion” kwam ik in contact met ene heer Piepers van “Radio Blanco”. Hij zou een zender voor me gaan bouwen. Tot die klaar zou zijn mocht ik een zendertje van hem lenen. Tijdens de Weerter kermis van 1981 beleefde ik mijn eerste uitzending. Ik had de smaak meteen goed te pakken. Omdat de zenderbouwer weinig tijd had ging ik verder zoeken. Op de singel in Weert lag een elekronica zaak, Electronic Equipment. In zeer korte tijd hadden ze een zender voor me gebouwd. Wat hebben ze me afgezet. Al mijn zakgeld in een keer op. Maar ja, ik had mijn eigen zender en kon starten met wekelijkse uitzendingen. Op zondagavond vanaf 18.00 uur maakte ik samen met kameraad Ard een verzoekplatenprogramma. Friture “De Köster”, tegenover de Keenter kerk, stemde iedere week trouw af op de 101.2 Mhz. En het was daar altijd een drukte van jewelste op dat tijdstip. Dus in deze wijk waren we een bekende etherpiraat.

Het hoogtepunt van die tijd was toch wel de grote Weerter braderie van 1982. De toen nog actieve piratenzenders hadden een kraampje gehuurd. Samen draaiden we lekkere Nederlandstalige muziek. Niet lang daarna stopte ik daarmee. Op de zaterdagmiddag heb ik toen nog een poos popmuziek gedraaid. Langzaam verdwenen de etherpiraten. Ook ik ben toen gestopt. In 1984 wilde ik toch weer iets gaan doen. Ik ben toen bij een radiostation in Hamont gaan draaien, in het weekend. Erg leuke tijd.

In de lente van 1985 bracht ik een bezoek aan de studio van Radio Grensland. Dat deed ik samen met kameraad Paul. Aan de bar zittend bij Pier van ’t Fort bleek het erg gezellig te zijn in en rond de studio. Op dat moment waren er volgens mij wat problemen met de vrijdagmiddag-programmering. Het resultaat was dat we een week later aan het mengpaneel zaten en een programma mochten maken. Ik weet nog dat na mij, om 18.00 uur dacht ik, ene discoduck, Ron de Jong, zijn populaire programma maakte. Vrij snel daarna maakte ik een grove fout. De zender in Hamont bood ons een dagelijks programma aan. Grensland werd weer verlaten. Stom stom stom. Mijn radioleven heeft daarna niet lang meer geduurd. Het meisje, het stappen en de studie vergden te veel tijd. Nog steeds heb ik spijt dat ik toen stopte. De tijd van de cd en later de pc heb ik niet meer meegemaakt. Draaitafels, mengpaneel en cassettedecks voor de jingles en reclames. Dat was mijn radio-tijd.

Van 2006 t/m 2008 heb ik een nonstop zender op internet gehad. Het station heette…………GrenslandFM. Wat origineel van me zeg! Helaas maakte de Sena een eind aan dat avontuur. Was namelijk wederom illegaal. In 2010 heb ik de internetzender tijdelijk nieuw leven ingeblazen. Maar eind van dat jaar stopte ook dat project weer. Helaas.

En nu dan www.radiogrensland.be. Toen Pierre begon met het project heb ik het aandachtig gevolgd en Pierre af en toe advies gegeven voor zijn toenmalige jouwweb-pagina over Radio Grensland. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een fijne samenwerking met Pierre. Het bouwen en onderhouden van de nieuwe website heb ik met heel veel plezier op me genomen. Dat ik in 1985 zo stom stom stom was wordt door dit project weer wat goed gemaakt.

Ik voel me nu een echte “Grensland-man”. En daar ben ik trots op. Heel trots. Ik voel dat dit project nog groter kan worden. En ik, Roland Thijssen, vroeger op de radio als Roel Wester, mag daar bij zijn.