Thieu Verheyen

Toen midden jaren tachtig een nieuwe raad van bestuur aantrad (dat verhaal zullen we bij gelegenheid ook proberen te reconstrueren ) was de Radio Grensland Disco Show een geweldig succes in de regio.

We werden echter als nieuwe raad van bestuur plots geconfronteerd met een peperduur contract. Enkele enthousiastelingen van de Radio Grensland Disco Show hadden een contract ondertekend met Bart Peeters , ja die van The Radio’s, en van TV zowel in Vlaanderen als in Nederland. Als ik me goed herinner vroeg Bart Peeters in die tijd voor een paar uurtjes diskjockey spelen 50.000 oude Belgische franken of 1.250 euro. Een smak geld in die tijd en de Radio Grensland Disco show had onvoldoende financiële middelen.

Een contract was een contract en dus hebben we van de nood maar een deugd gemaakt om samen met de mensen van de Radio Grensland Disco show iets groots te organiseren. Eerst en vooral werd gezocht naar een grote accommodatie. De Boerenhal in Bocholt werd uiteindelijk afgehuurd aangezien daar 2.000 fuivende jongeren terecht konden.

Voor het eerst in Limburg (en waarschijnlijk Vlaanderen) werden 2m2 affiches gemaakt (geleerd van de politiek in Bree) die overal werden geplakt (dit soort borden worden op dit ogenblik overal in Limburg door de politie opgeruimd wegens onwettig). De Grensland Disco Show met Bart Peeters zou en moest immers een groot succes worden.

En dit werd het ook. Meer dan 1.500 fuivende jongeren waren aanwezig en daarmee was Radio Grensland de ECHTE voorloper van de megafuiven die nu nog overal plaats vinden. De avond begon met de eigen dj’s van de Radio Grensland Disco Show (wie waren dat toen???) en de avond werd afgesloten met het allerlaatste optreden van Bart Peeters als diskjockey. Een avond met heel veel bier, geen securitiy (was toen helemaal geen sprake van) en toch een beetje winst voor Radio Grensland.

Wat we toen niet wisten is dat we uiteindelijk de trendsetter waren van de duizenden megafuiven die achteraf en tot op heden plaats vinden. Zo zie je maar, Radio Grensland, was op vele manieren een trendsetter.

Thieu Verheyen

(Voormalig voorzitter)